lördag, maj 07, 2011

Easy Socialising

ED-TB med familj spontangästar hemmet mitt på ljusan dag. Bullarna tas fram och frågan ställs; kaffe eller sällskapsdryck? TB tvekar inte. Korken briserar och barnen jublar!

För ett drygt halvår sedan, i skördetid, var jag på cykelsemester, eller snarare deltog i en rullande herrmiddag, genom Ligurien och Piemonte. Under flera av resdagarna passerade vi vingårdar och vid ett tillfälle frågade jag en vinbonde om jag fick smaka på den mogna moscaton från hans traktorsläp. Och det var som att smaka hans vin, fast utan bubblor. Fasen vad gott det var!

Med den ögonblickbilden i minnet öppnas så 2010 Cascinetta Vietti Moscato d’Asti och händelsen bekräftas.

Upp hälls en klar, småfrizzante och ljusgul champagnelik dryck med kraftig doft. Redan på en armlängds avstånd mellan näsan och glaset har aromerna inga problem what so ever att ta sig fram. Dofter av päron eller snarare piggelin, en handfull näve Ahlgrens bilar, vanilj, några mogna persikor, en hel del fläder och slutligen ett stänk lime. Vilken sommardrink!

Smaken är kraftfull, fyllig och såklart söt, men bärs upp fint av alla sköna bubblor och en gnutta syra. Eftersmaken är enorm för att vara en moscato, och trots (eller tack vare) detta vill man bara fylla på.

Sedan en vecka tillbaka är det vit månad som gäller, vilket tyvärr inte betyder vitt vin. Beräknat nedsläppsdatum för barn #3 är snart passerat och laddning inför Stockholm Marathon pågår för fullt. Några starkare utsvävningar tillåts därför inte men en 5,5% Moscato d’Asti får väl ändå anses vara acceptabelt?

/ TF

2 kommentarer:

  1. "Nedsläpp", he, he, sedan blir det "match". I ett komplicerat spel där man både är spelare och domare.

    Du har väl laddat "bandyportföljen" inför "nedsläppet"?

    Moscato låter annars som en bra sportdryck för långlopp.

    SvaraRadera
  2. Spelare, domare och inte minst tränare.

    Vem vet - nästa år är sommarens utmaning kanske Marathon du Médoc. Naturligtvis med Bordeauxviner som sportdryck!

    SvaraRadera