söndag, april 03, 2011

Full galopp i Maremma

Efter tobaksprovningen härförleden är det dags att kollationera intrycken. Kan det ha blivit en maximum overload av nikotin? Kanske skulle det varit bättre att låta en supertoscanare få agera fritt i stället för i sällskap av likasinnade cigar aficionados? Nåväl, gjort är gjort men sagt och gjort, fram med en annan Indicazione Geografica Tipica-representant från Maremma i Toscana.

2006 Mandrone di Lohsa från Terre del Poliziano sätter omgående av i full galopp. 80% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 10% alicante har softat till sig under 18 månader i nya franska barriquer och sedan ytterligare 6 månader i flaska. Inte underligt att hästarna har spring i benen. En sandig, opakt mörkröd, körsbärslik kulör med en gnutta tegel i kanten känns igen. Dofter av körsbär, svarta vinbär, mandel, örter och skickligt integrerade nya fat ropar: super(toscana)gott! En härligt hög syra gör vinet läskande men det är samtidigt fylligt och har tydliga, mjuka tanniner. Ett bra tryck i smaken liksom i eftersmaken.

Frukten vinner matchen över faten. Kaffe, tobak och choklad finns där, men endast som ett komplement, en sidekick so to speak. Tänk David Letterman och Paul Shaffer.

Letterman (till höger) med sidekick.

Vinet har tydliga likheter med sina sangiovesebaserade grannar i öster (med tanke på körsbär och mandel i första hand), vilket jag upplever mycket mer tydligt än de som provades från Bolgheri. Risken att chansa felaktigt på en Chianti Classico vid en blindprovning är högst sannolik.

Som icke-rökare kan jag bara konstatera att fler supertoscanare än en eller möjligtvis två åt gången klarar jag inte av. Man kanske ska börja röka?

/ TF

5 kommentarer:

  1. Nämen? Fler kusar. Vin i hästväg i helgen alltså. Gnäggande gott, eller?

    SvaraRadera
  2. Jorå serru, lika gott som Palion i Siena är coolt.

    SvaraRadera
  3. 1:32. Mandrone the loser?

    SvaraRadera
  4. The Palio... Som Stock Car Racing fast med hästar. Lite som en helkväll med ett gäng supertoscanare med andra ord; man ramlar lätt av hästen.

    SvaraRadera
  5. Men vad gör väl det? Det är hästen som tävlar och vinner, med eller utan ryttare. Ryttaren är bara en sidekick so to speak. Precis som vid våra provningar - vinerna tävlar och vi försöker hålla oss fast så gott det går.

    SvaraRadera