tisdag, november 30, 2010

Neddragna gardiner hos markisen, men ett litet ljus i mörkret

Ibland tar jobbet en till andra länder. Senast till det södra grannlandet Danmark. Julskyltning och dejlige tilbud i butikerna kan locka i den köpenhamnska novembersnålblåsten. På Magasin, det stora varuhuset vid Kongens Nytorv, hade de bunkrat upp med fransk och italiensk druvjuice bland alla delikatesser. Efter en rundvandring bestämde jag mig för en improviserad Piemonteprovning regisserad Barolos egen markis – Marchesi di Barolo. Mest för att de stod där framför näsan. Tre druvor från två appellationer.

Den första flaskan innehåller en mörk, klar purpurröd dryck som vid en första sniff chockar med brödjäst. Denna överraskning försvinner snabbt och det börjar dofta mycket bättre. Röda bär (körsbär, vinbär, till och med jordgubbe) och efterhand lite bittermandel. De röda bären hänger kvar i munnen. Efter några timmar i glaset träder lite gröna toner fram. Långa, tydliga men extremt sidenaktiga tanniner (vi snackar kornstorlek 320 på sin höjd) dröjer kvar och avslutas med en rejäl syra. Ett mycket lättdrucket vin med karaktär. Passade utmärkt till lammfärsbiffarna med fetaost. Riktigt bra för priset (99,50 DKK). Ska bli intressant att pröva de andra flaskorna.


2008 Marchesi di Barolo Dolcetto d’Alba

Om den första flaskan gav mersmak och lovade gott inför fortsättningen måste jag erkänna att det blev platt fall. Den första sniffen på den andra flaskan gav återigen en överraskning. Oj, vem f-n har tappat vaniljsocker i fatet? Luftning gör susen för att förinta vaniljdoften – tack och lov – och fram träder plommon, lavendel och körsbär. Det tar sig tror man, men se det gör det inte. Väl i munnen känns en mycket lätt grön ton, men det finns inte mycket frukt kvar. Lite tanniner, lite syra, men inget mer. Går nog att dryga ut glöggen med så här i adventstider. Klok av eftertanke borde man nog ha varnats av priset (99,50 DKK).


2007 Marchesi di Barolo Barbera d’Alba

Sist ut något som skulle kunna gå få upp mungiporna igen. Kanske en aning tidigt, men jag måste ju fullborda testet. Klart rubinröd dryck. Fjäderlätt doft av mörk frukt, stall och tobak. Mycket smakrikt, hög syra och tydliga tanniner (kornstorlek 80). Nu snackar vi rustik nebbiolo. Efter någon timme har dock mycket av frukten försvunnit. Ska det verkligen gå så fort, när vinet egentligen är ungt? Dricker jag verkligen samma vin som Wine Spectators gav 91 p förra sommaren? Var det fel på min flaska, eller försöker man prångla ut en sämre laddning på den danska marknaden så här inför jul? Priset är ju sänkt ganska rejält. 179 DKK istället för normala 249 DKK. Vinet får stå en stund och invänta maten. På egen hand klarar det sig inte, men till en krämig risotto milanese kommer det bättre till sin rätt. Fast jag hade hellre druckit en bra barolo.


2005 Marchesi di Barolo Barolo Antiche Cantine

Sammanfattningsvis så vann dolcetton en promenadseger. Vem hade trott det?

Men ser man på. En liten provskätt två dygn senare och några grader kallare har såväl doft som smak förändrats i Barberan. En mer örtig doft och framförallt en mycket tydligare bärfruktighet. Några pinnhål upp, men ändå långt från de bättre Barberorna. Bäst att nämna att Barolon inte förbättrats ett dugg. Tvärtom. Det var surt sandpapper i flytande form. Skärpning Markisen!

/ FM

2 kommentarer:

  1. Vad är det som händer?
    Två självmål av la squadra di Barolo. Visserligen fördelat över två matcher, men ändå! Känns som vi måste ha en B&B-provning för att rätta till denna sneda balans.

    Intressant att markiserna lyckades bäst med dolcetton. Intressat även att SB endast har två (2) st att välja på i deras ordinare sortiment... varav den ena är testad, Dolcetto di Dogliani. Helt ok har jag för mig. Inget bestående minne, vilket nog säger en del.

    SvaraRadera
  2. Börjar det bli buggar i Barolo-koden i The Matrix?

    SvaraRadera