lördag, februari 26, 2011

Ett västkustskt Orginal

Hockeyfrilla. Pudelrockman. Det tycks hänga på håret om man ska lyckas som vinmakare på den amerikanska västkusten. Den f.d. rockbandsmanagern Charles Smith följer med sin småkrulliga hårman i de oborstade spåren efter Jim Clendenen och hans Au Bon Climat på resan mot förfining av och succé med amerikanskt ”franskt” vin av Rhône/Saône-snitt. Båda två har av Food & Wine Magazine utsetts till Winemaker of the Year. Medan Jim fick sin utmärkelse först efter nästan 20 års idogt arbete i Santa Barbara County i Kalifornien, dröjde det bara tio år från det att Charles startade sin verksamhet i Walla Walla Valley AVA, Washington State, till dess han fick sin utmärkelse. Mest känd är han kanske för sina syrahviner från K Vintners, vilka anses vara bland de bästa från USA, men sedan 2004 driver han även The Magnificent Wine Co., vars viner görs på druvor från Columbia Valley AVA, och har rykte om sig att vara en av USA:s coolaste nya vinproducenter. ”Ha ha, ännu en marknadsföringsgimmick från excentriska och entreprenörsskolade amerikaner” tänker den skeptiska. Men, MWC har onekligen en tydlig och cool estetik i sin grafiska linje.


Vinerna presenteras under två huvudlinjer: The Standards och The Originals, varav den senare är topplinjen med såväl vita som röda endruveviner (av Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir och Riesling). Den förstnämnda omfattar röda och vita viner under etiketterna House Wine, Table Wine och Steak/Fish House, .

Undrar om vinerna smakar lika bra som de ser ut att göra? För att få svar på frågan fick en flaska 2007 The Originals Pinot Noir släppa till och ackompanjera lördagens middag, som till barnens glädje bjöd på vildsvin med potatis- och jordärtskockspuré. En snabb sniff när korken dragits ur flaskan antyder att vinet inte behöver karafferas. Det doftar härligt av örter och nykokt jordgubbssylt. I glasen hälls ett ljust tegelrött vin. Doften av örter och jordgubbar utvecklas och följs av svettigt läder och framförallt pepprig svamp. Även i munnen är närvaron av bär och skog påtaglig. Men nu anas även lite choklad och ek, samt tyvärr en lite för framträdande alkoholstyrka som inte faller mig på läppen. Vinet är i övrigt balanserat och mycket mjukt. Det känns som om vinet nått full mognad. På det hela taget ett bra vin, även om jag tror att jag föredrar de kaliforniska varianterna av bourgognevin (om de kommer från USA).

/ FM

2 kommentarer:

  1. Ah, äntligen viner för oss som ser dåligt.
    Var får man tag i dessa?

    SvaraRadera
  2. I Sverige går man gå på krogen eller en vinbar (t.ex. Gulddrakevinnaren 19 Glas) för att få MWC-viner. Eller så kan man köpa på Arlanda om man åker utanför EU, vilket var vad jag gjorde. Där finns dock bara Pinot Noir. 19 Glas har fler sorter.

    SvaraRadera