torsdag, februari 17, 2011

Själfulla producenter, själfulla drycker

Triggad av en mindre insiktsfull artikel om kvaliteten på ekologiska viner i DN Söndag den 6 februari har diskussionen om ekologiska och biodynamiska viner och deras eventuella högre eller lägre kvalitet gått het på olika vinbloggar. Ganska snabbt konstaterades att den kritik som riktades mot ekologiska viner i bakgrundsartikeln var bristfällig och baserat på ett urval av ekologiska bulkviner i SB:s sortiment. Utbudet av högkvalitativa viner framställda med ekologiska eller biodynamiska metoder är betydligt större än så. Till och med upphovsmannen till diskussionen kröp till korset och erkände i tisdagens DN Ekonomi (15/2) att det finns riktigt bra ekologiska viner, ibland även tillverkade av världens riktiga top-notchproducenter (t.ex. DRC). Ekologiska och biodynamiska viner kan alltså hålla lika hög kvalitet som icke-ekologiska viner. Den insiktsfulle vet förstås att det handlar om hantverket, inte om huruvida de är ekologiska/biodynamiska eller ej. Ett vin som gjorts av en vinmakare som lagt ner sin själ och all tid i världen på sitt vin är bättre än industritillverkad plonk.

Nu är det inte bara själfulla vinmakare som levererar högklassiga drycker. Det finns även själfulla ölmakare. Hantverkare som lägger ner sin själ och hänger sig till att utveckla och förfina öl av olika sorter till perfektion. (En del är ekologiska, andra inte). Jag har skrivit om ett av dessa hantverksbryggerier och några av deras öl förr. Och jag kommer att fortsätta skriva om dem till och från. Det finns en del ”gamla” drycker som jag inte provat, och det kommer regelbundet nya sorter i små uppsättningar. Ölentreprenörerna på BrewDog ligger inte på latsidan.

Försökte för ett tag sedan lägga tassarna på en laddning av ett av deras senaste tillskott, 5 A.M. Saint, som sedan 1 februari finns i BS. Allt om öl beskrev det som kanske livets godaste öl hittills. Det vill man ju prova. Dessvärre var de redan slut hos importören Cask Sweden. Hmmm. Men lycklig är den som åkte till London för att jobba och bara råkade ramla på en bar helt inriktad på hantverksöl, med såväl 5 A.M. Saint som en annan BrewDog-favorit (Punk IPA) på fat.
Mjuk, fruktig och lagom besk punköl

5 A.M. Saint är en amber ale, vackert bärnstensfärgad med fast gräddvitt skum. Doften är enorm. Ett helt fruktfat letar sig in i näsan – apelsin, grapefrukt, pomerans, ananas, passionsfrukt, kokos, litchi. Detta följs av toffeekola. I munnen balanseras frukten, som nu är tydligare citrusorienterad, med toffee och en mycket tydlig och lång humlebeska.

På det hela taget ett mycket bra öl, men inte det bästa jag druckit. Punk IPA är enligt mitt tycke bättre, men så gillar jag öl med tydligare beska. Jag vill dock påstå att 5 A.M. Saint är mer Easy Drinking än Punk IPA. Två öl som knappast lär vara Easy Drinking, men väl så själfulla, är Tactical Nuclear Penguin och Sink the Bismarck!. Med tanke på deras alkoholstyrka lär man bli rätt själfull själv. Lyckades under Londonbesöket lägga tassarna på en flaska vardera av dessa extremöl. Provningsrapport kommer på denna blogg när jag hittat en handfull personer att dela dem med. Om BrewDogs AB:04, som provats både en och två gånger i vintras, kan delas på 2-4 personer, lär en flaska av pingvinen eller missilen att sänka skepp med räcka till 6-8 personer.
Själfull och extrem punköl

/ FM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar