söndag, december 26, 2010

950/3300, 800/1000 och annat smått och gott till julmaten

Easy Drinkers har provat julöl och öl till jul några gånger tidigare under vintern. Ju närmare jul man kommer desto större blir möjligheterna att prova med tilltugg. Och det vill man. Det är ju inte bara drycken som ska provsmakas, utan även skinkan, patén m.m.


Först ut var den alldeles nybakade och griljerade julskinkan, direkt utplockad ur ugnen. Uppskuren i lagom tunna skivor läggs den på hembakat knäckebröd med en rejäl klick Dijonsenap. Till detta korkade – ja korkade – vi först upp en flaska av ett av de på förhand mest intressanta mitt-i-månads-släppen från december: Abstrakt 04 från den gamla trotjänaren BrewDog. AB:04 är en imperial stout med enorm karaktär. Färgen är mörkt brunsvart och skummet hårt som vispad äggvita. Ur glaset stiger dofter av hårdrostat kaffe, chokladfudge, lakrits, rostat rågbröd och knäck. Det smakar mörkt, beskt och lite bränt men även fruktigt i munnen. Det är faktiskt inte helt olikt sydfransk jäst druvjuice från 2007. Även den höga alkoholstyrkan har de gemensamt. Hela 15 % i AB:04. Det är dock inte spritigt, utan bara varmstarkt. På det hela taget en fantastisk upplevelse, såväl på egen hand som till en skinkmacka två kvällar före julafton. Och det är väl värt sitt pris: 126,50 kr för en 375 ml-flaska. Men ett är säkert, det är inte Easy Drinking. En flaska räcker gott och väl att dela på två.



Nästa skinksmörgås sköljdes ned med en betydligt blondare bekantskap från Belgien. För övrigt det enda julölet som bjöds. Stille Nacht känns som ett ”typiskt” belgiskt blont klosteröl – om det nu går att säga så med tanke på den uppsjö av blonda belgiska klosteröl som finns. Det har en mycket behaglig beska och fruktsötma, men inget som ger några bestående intryck. Men detta omdöme ska ses i ljuset av att det dracks efter AB:04. Av de två är det dock Stille Nacht som tar hem kvällens Easy Drinking-pris.


Sen kväll före julafton och en varm fransk lantpaté tas ut ur ugnen. Nu är det inte knäckemacka som gäller som tillbehör, utan cornichonger och marinerad kronärtskocka. Jag börjar längta efter rött vin, men nu ska vi testa öl. Rödvinsmatchen till patén får gå av stapeln efter julafton. I första glaset ånyo en imperial stout, denna gång från svenska Three Towns Ind Brewers. S:t Eriks Dubh är mörkbrunt och har ett härligt skum. Det doftar kaffe, kakao och… tjärpastiller och torv. Dubhen har lagrats på Islayfat och det har satt sina tydliga spår. Det är inte riktigt min grej. Jag dricker hellre min rökiga whiskey för sig, inte i ölen.


 Det andra glaset innehåller en ljust rödaktig kolafärgad dryck. Doften är mycket komplex, med toner av choklad, kolakarameller, kaffe, bär och honung, samt en svag men ändå omisskännlig doft av whiskey. Ölet är lagrat på gamla Speysidefat. I munnen ett fylligt öl, med tydlig honungssmak, lite vanilj, smör, kola, fikon, plommon och dadlar. Namnet gör skäl för sig. Devine Rebel Mortlach Reserve 2008 är ett gudomligt öl - eller är det nektar?! - som passar fantastiskt bra till såväl patén (och skinkan visade det sig) som på egen hand. Den skotska brygghunden BrewDog, här i samarbete med danska Mikkeller, har lyckats igen. Och lycklig är (eller var) den som lyckades lägga vantarna på någon av de totalt 1000 flaskor som producerats. Att den kostade hela 149 kr för 33 cl (vilket är rätt mycket för en öl, men inte så mycket om man relaterar det till priset på många vinare som ED provat och ska prova) är inte i överkant. Julens bästa Easy Drinking öl är korad.

/ FM

2 kommentarer:

  1. Och hur var köandet inför dessa rariteter? Allt bortburet från SB innan 10.30-kaffet?

    SvaraRadera
  2. Jag kom till R44 kl 1000 och gick förbi hela kön eftersom jag "bara skulle ha öl". Jag gick därifrån 1015 och då fanns det inga flaskor kvar av vare sig Devine Rebel eller AB:04. Den vanliga kön fokuserade på champis och svindyr whiskey. Ölkön var mer informell, och därmed lite mer ohemul, även om det fanns jourhavande ölgeekar på plats som såg till att inga ransoner överstegs. Liksom för vissa vindyrgripar var det ransonering av ölen, åtminstone av de dyraste flaskorna.

    SvaraRadera