onsdag, december 15, 2010

ED QT

I går kväll fick Easy Drinkers besök från sydligare breddgrader. EJ hade hörsammat inbjudan till lite Easy Drinking Quality Time en tisdagkväll. Vi andra såg med spänning fram emot vad han skulle ha plockat med sig från familjens vinodlingar i Frankrike.


Det blev en 2007 Clos des Amandiers Pinot Gris från La Cave des Vignerons de Pfaffenheim i Alsace, som doftade och smakade honung och mogna päron. Vi hittade även våt lovikavante à la Chenin Blanc. Denna moderna skapelse, med betydligt lägre sötma än vad som är brukligt i Alsace, passar nog bättre till asiatisk mat än till choucroute - den alsaciska nationalrätten.

En stadig måltid som kräver friskt vitt vin

Det andra glaset innehöll 2008 Meyer-Näkel Spätburgunder Blauschiefer från Ahr i Tyskland. TF hade låtit lufta halva flaskan i tolv timmar. Andra halvan var förflyttad till en nyproducerad emergency bottle som också bjöds för en jämförelse. Luftningen filade av de mest eteriska dofterna och spetsiga smakerna. Det var märkbart vad luftningen betyder för att locka fram de blöta höstlöven. En tydlig pepprighet fick oss att tänka tillbaka på den Blauburgunder som TB tog med till ED:s premiärprovning.

Det tredje glaset innehöll den halva flaska 2008 Querciabella Chianti Classico som FM ställde undan efter måndagmiddag. Vinet hade definitivt vunnit på en natt i skafferiet. Körsbärstonerna hade hittat fram. Fortfarande härligt mjukt med 120-kornstanniner.

Det sista glaset bjöd även det på en Chianti Classico. Och likt helgens chiantiduell stod Barone Ricasoli för motståndet till nämnda Querciabella. MG hade tagit med sig en 2005 Castello di Brolio. Och precis som i nämnda match mellan Querciabella och Colledilà tog baronen hem segern. Han vet minsann hur man gör vin av sangiovese den där baronen. Mörkt, körsbärs- fruktigt och alkoholvarmt med trevliga ektoner och fantastiska tanniner.

Alltsammans ackompanjerades av en salig blandning av new wave, electropunkdisco, bossanova, krakelspektakelsånger, krautrock och annan skön musik från fyra smartphones. Vi saknade dock TB, som fastnat på ARN.

/ FM

6 kommentarer:

  1. Storartat! Pfaffenheimaren kvalar direkt in som best easy drinking en tisdagkväll i december, anser jag. Det blir helt klart mer Pinot Gris från Colmartrakten i fortsättningen. EJ får börja importera.

    Och jag anser fortfarande att den där Meyer-Näkel är en sträng gympalärare som tvingar upp en på skolans väl insvettade gymparedskap för att sniffa på svettfuktigt, varmt läder.

    SvaraRadera
  2. Klockren analys av kvällen!

    Kan för protokollet tillägga att mina anteckningar även specificerade Grisen med ord som "ylle, melon och brunt päron". För Spätburgundern kan också termer som "svettigt, orienteringstävling, omklädningsrum och undervegetation" förklara den intressanta doften av vinet.
    Quarcian hade en härlig syra och Brolion kan enkelt sammanfattas i form av uttrycket "hårdrock".

    SvaraRadera
  3. Ja, Pfaffenheim är helt klart per def. Easy Drinking!
    Men vad är då motsatsen? Collepiano?

    SvaraRadera
  4. Hur kunde jag glömma svettdoften hos Meyer-Näkel? Ja ja, den är omnämnd i kommentarerna och finns således med i protkollet.

    SvaraRadera
  5. Easy drinking är väl snarast när man gärna tar mer av vinet för att man inte kan/vill sluta sippa. Collepianon var väl i så fall not-so-easy-drinking. Men i och för sig, där tänkte man: "kan det verkligen vara sant?" och tog en sipp till. Och en till. Kanske mer "Interesting drinking" än ED.

    SvaraRadera
  6. Lysande lyrisk sammanfattning av en ypperlig kväll!
    Var lite orolig att gymnastiksal inte kom fram i beskrivningen, men jag har glädjen att se att detta kommit fram under efterföljande diskussion. EJ tackar för stålande easy drinking.

    SvaraRadera