Efter en lång jullunch med TB och andra arbetskamrater var inte aptiten den bästa på fredagkvällen. Det fick bli en enklare middag. Pasta med karljohansvamp och bresaola. Till det poppades en 2007 Colledilà från Barone Ricasoli. En kraftig mörk doft ångar upp ur glaset. Kaffe, choklad, rosmarin, läder och en aning stall. I munnen värmer en rejäl alkoholstyrka som dock inte tar över utan balanseras på ett snyggt sätt av torkade örter, kaffe, körsbär och läder, massor av läder. Det här gillar jag. Kanske lite väl kraftigt till pastan, även om vinet egentligen klarar sig mycket bra på egen hand. Efter en natt i skåpet fick den ackompanjera lördagens lammentrecôte. Det blev en betydligt bättre kombo.
Matchens andra kombattant har fått sangiovesen utspädd med fem procent cabernet sauvignon. Den biodynamiska 2008 Querciabella Chianti Classico från Agricola Querciabella är märkbart lättare än Colledilàn. Lägre alkoholhalt och lite ljusare bär. Hallon snarare än körsbär. Kaffetonerna finns där, liksom örtigheten. Vinet är mycket fruktigare och mer syradrivet, vilket i och för står sig väl mot måndagkvällens spagetti bolognese. Sammantaget tycker jag dock att Colledilàn är ett mer intressant vin. Men det kostar trots allt 319 balubas på SB, att jämföras med 199 balubas för Querciabellan.
/ FM
Nu är jag TF i hälarna. TB saknas fortfarande.
SvaraRaderaDu får gärna passera. Jag pausar och fokuserar på julförberedelser istället.
SvaraRaderaMen - "mer intressant vin"...
SvaraRaderaKom nu till pudelns kärna.
Vem av dem var mest easy drinking?
Jag lovar att sluta skriva politikerkommentarer. Hur som helst var Colledilan mest Easy Drinking. Man vill ha mer och mer. Men kanske kommer Querciabellan tillbaka efter en natt i skåpet. Vi får se i kväll.
SvaraRadera