måndag, december 27, 2010

Nu har jag tagit taberas på den franska lantpatén

Fransk lantpaté är ett måste på julbordet. Vilket öl som passar bäst kan man läsa här. Men frågan är om inte rött vin är bättre. Sagt och gjort.

I första glaset en mörkröd sydfransos sprängfylld med alkohol, alkohol och alkohol. Vad nu då? Borde inte en Châteauneuf du Pape från 2007 vara lite fruktigare och mer nyanserad? 2007 Château La Nerthe har uppenbara släktdrag med det sjörövarvin som Easy Drinking-TF försökte dricka till sitt vildsvin för några dagar sedan. Efter luft och ansträngning an man ana dofter av plommon, lakrits och peppar. Detsamma i munnen. Men det bestående intrycket är: Varför i hela friden ska de skrämma upp vinerna i närmare 15 % utan att det tillför något smakmässigt?

Nej, glas nummer två är i sammanhanget outstanding. 2009 Cuvée Granit från Domaine de la Pépière strax utanför Nantes (Vin de Pays de Loire-Atlantique) är fräscht och fantastiskt fruktigt. Röda vinbär dominerar i doft och smak. Till lantpatén är det en fullträff. Vinet ingår i vinterutgåvan av Ekovinlådan, men kan även köpas från vinik för 115 spänn. Det visar sig att även andra vinbloggare tycker att vinet är förträffligt.

/ FM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar