lördag, december 11, 2010

Battle of the Bottles - en julölsmatch i tolv ronder

Efter diskussionerna om huruvida BrewDog är punk eller inte, samt om man behöver kora årets julöl, och vilket det i så fall är, så måste Easy Drinkers gå till botten i denna fråga. Vi bevittnar en match i tolv ronder.

There is no Santa vs. 2010 Nils Oscar Julöl

Invägning: Nils Oscar försöker få sin motståndare ur balans genom en klassisk psykning där han spelar på sin årgång och överlägsna storlek såväl som alkoholstyrka. 50 cl mot 33 cl. 7,7 % mot 4,7 %. Även priset talar om olika viktklasser. 49,90 kr mot 19,90 kr. Brygghunden utan tomte ler lite. Storleken och styrkan är inte allt. Med fint fotarbete och snabba upper-cuts ska man nog kunna få en årgångstomte i hatt på fall.

Rond 1: Vi häller upp flaskornas innehåll samtidigt i två likadana glas. Psykningen verkar ha fått motsatt effekt. Nils Oscar skummar rejält i början, men skummet försvinner redan efter någon minut. Bryggarhunden presenterar ett underbart skum som faktiskt aldrig försvinner. Bryggarhunden vinner klart på poäng. 1-0 till Bryggarhunden.

Rond 2: Båda ölen har en intensivt mörk svartbrun färg. Nils Oscar är aningen ljusare. Det är stout i glasen. Bryggarhunden vinner ronden knappt på poäng, framförallt tack vare en varmare ton i skummet. 2-0 till Bryggarhunden.

Rond 3: Stärkt av den fina inledningen dansar den frånvarande tomten runt. Det doftar kryddigt, varmt och mörkt. En markerad doft av mörkt rågbröd, ingefära och kryddnejlika sprider sig. Det doftar lite som ginger snaps, britternas variant av pepparkakor. Nils Oscar har inte givit upp. Även han bjuder på en varm och kryddig doft med inslag av mörkt rågbröd. Detta är lite mer rostat och torrare. Oavgjort.

Rond 4: Den torra och rostade nyansen från doften återfinns i smaken hos Nils Oscar. Den tydliga beskan gillas skarpt, liksom den mycket balanserade smaken av julkryddor, kaffe, kakao och frukt. Kakao smakar det även om There is no Santa. Dessutom kryddigt och sött. Mmm... Men ronden vinns av Nils Oscar tack vare den tydligare beskan.

Rond 5: Nu har kombattanterna blivit varma i kläderna. Nils Oscar har fått upp farten och visar en mer självsäker attityd. Den frånvarande tomten har något finurligt i ögonen och drar lite på munnen. En klunk till och PANG! Vad var det som hände? Ingefäran och kryddnejlikorna och något som identifieras som kryddpepper (i öl?) börjar ta över smaken hos Brygghunden. Vad är det här? Det smakar...kryddsill!? Det är inte gott - inte alls - och resten av innehållet spills ut i vasken. Teknisk knockout för Nils Oscar!

Matchen är slut och segraren är korad. Och vad kan man lära av detta? Jo;
  • 2010 Nils Oscar Julöl är det bästa julölet (av de två och av de andra jag hittills provat i år).
  • BrewDog är punk. There is no Santa smakar kryddsill - inte inledningsvis, men efter ett tag. Det är emot konventionerna = punk.
  • Man kan vaska öl!
/ FM

2 kommentarer:

  1. Väl prövat! Jag - som faktiskt inte är någon större vän av julöl - var på väg att inhandla TINS av ren nyfikenhet. Nu vet jag att jag ska avstå. Men en Nils Oscar måste jag väl tugga i mig innan jag får TF på mig.

    SvaraRadera
  2. Jag är inte heller något stort fan av julöl. Det går alldeles utmärkt att dricka vanlig lager, ale eller stout till julmaten. Eller varför inte champagne? Eller vitt till laxen och rött till köttet. Denna provning har inte fått mig att ändra uppfattning. För tydlighets skull ska det sägas att 2010 Nils Oscar Julöl är ett gott öl. Men varför kan man inte sälja det året runt? Måste ha varit en reklambyrå inblandad. (I Ghana dricker man Guinness året runt.)

    SvaraRadera