söndag, december 12, 2010

I väntans tider

Fortfarande vänteläge beträffande avfärd mot BB. Nåväl, det är ju trots allt drygt en vecka kvar till beräknad nedkomst. Hela dagen ägnades därför åt julklappstillverkning med barnen. Vi hann även skaffa julgran och göra en sats chokladfudge. Allas favorit i skålen med julgodis. Vi hinner nog göra en sats till innan jul.

Efter en höst fylld av grytor och stekar med rödvin, svart trumpetsvamp och potatis i olika former önskades något lättare och friskare till söndagsmiddagen. Det blev en krämig skaldjursrisotto. Till det fick det bli en chablis. Mellanlagret i garderoben erbjuder inte så mycket annat i vitvinsväg. Får nog hämta hem lite från långlagret.

2005 Domaine Long-Depaquit Chablis Grand Cru Les Blanchots från Albert Bichot är ljusgult i färgen och har en utvecklad doft av syrliga äpplen, mineral och citrus. Det märks dock först efter en halvtimme i glaset och när temperaturen stigit lite. Det ska inte drickas direkt från kylen. I munnen balanserar frukt och syra från äpplen, apelsin och grapefrukt med tydliga mineraler. Det är ett elegant vin, men undrar om inte 08:an har mer att erbjuda. Till maten kommer det lite till korta. Hade nog varit bättre med en lite kraftigare burgund, eller varför inte Greg Brewers chardonnay från Santa Rita Hills som gav sådan mersmak för några veckor sedan.

/ FM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar