onsdag, december 29, 2010

Ekovin till vildsvin

För att undvika sjörövarvin till vildsvinet tog vi båten nedströms Rhônefloden och styrde ut på Medelhavet. Vi höll styrbord och ankrade efter en sådär 80 sjömil strax utanför Perpignan, vid foten av Pyrenéerna, och började vandra uppför kullarna i jakt på något ekologiskt och biodynamiskt att dricka till den stek som tillagats av det tidigare så håriga djuret.

Den första flaskan var var signerad Laurent de Besombes Singla och Domaine Singla i Roussillon. 2008 Domaine Singla Passe Temps innehåller huvudsakligen grenache, men har blandats ut med lite syrah. Det doftar underbart av hallon, lakrits, örter, lite tobak och stall (eller var det svinstia?). I munnen är det varmt och fruktpackat, men utan störande alkoholstyrka. "Buteljerat solsken" som Vinik skrivit på följesedelsn till Ekovinlådans vinteredition 2010. Bra syra, lite sälta och lagom strävhet i gommen. Mums.

Buteljerat solsken

Den andra flaskan fick vi efter en lång vandring norrut. Först utför, sedan uppför. Till slut kom vi fram till byn Lenthéric i Faugères, Languedoc. Från Domaine Leon Barral fick vi med oss en flaska 2007 Domaine Leon Barral Cuvée Valinière, som är gjord på mourvèdre och en näve syrah. Det doftar lila frukt och lila blommor men också en gnutta lakrits och örter. I munnen smakar det fruktigt, men också mineralrikt. Tanninerna är väluppfostrade och vinet avslutar med en låååång eftersmak som liksom aldrig vill ta slut. Barrals Cuvée Valinière har en helt annan karaktär än Cuvée Jadis som ED testade i en blind rödvinsprovning i oktober 2010.
Biodynamisk elegans

Båda vinerna är bra. Den förra lite tuffare och mindre elegant än den senare. Att avgöra vilken som är kvällens Easy Drinking är inte lätt. Jag tror att det lutar åt Passe Temps, som trots allt kostar långt mindre än hälften så mycket som Valinièren - 160 pix från vinik (via SB:s privatimport) att jämföra med 387 pix.

/ FM

5 kommentarer:

  1. Den där Ekovinlådan framstår alltmer som mycket intressant. Så även vinerna från Leon Barral.

    Men den stora frågan kvarstår: vilket vin skulle Asterix och Obelix välja till sina vildsvin?

    SvaraRadera
  2. Har redan en beställning lagd på nämnda låda, främst för att jag är mycket nyfiken på Altitude 540 (100% CS!!!), men nu inser jag att det finns fler trevligheter däri. Kul!

    SvaraRadera
  3. Gudars skymning!
    Poppade Singlan idag och den var ju overkligt bra.
    Totala motsatsen till La Tour de By - 100% frukt och lika skön som en Monica Zetterlund-sång.

    SvaraRadera
  4. Jag vet en dejlig rosa...
    liksom

    SvaraRadera
  5. Kom just på att M och jag fick Valinièren, fast årsmodell 2006, när vi var på Mistral i höstas. Sommelieren informerade oss då att vinet hade luftats under två dygn innan det hamnade i våra glas. Han menade att det är särskilt fördelaktigt för just biodynamiska viner att vädras så länge. Minns även att den var bra och lite "skitig" i karaktären.

    SvaraRadera