torsdag, december 30, 2010

Mosel vs Rheingau

En fyra kilos kummel fick följa med hem från fiskvagnen Sjysta Fisken (sic!) vid stormarknaden. Som en blandning av torsk och hälleflundra, förklarade storfiskarn, och eftersom den är så mjäll kommer barnen att älska den. Misstänksamt såg jag på honom och tänkte sure Bernard, men va fan, varför inte chansa?

Efter en fördrink bestående av mousserande vin, flädersaft och gin var vi alla redo för duellen Mosel mot Rheingau, årgång 2007, tillsammans med fisken, skirat smör och pepparrot.

Mosel, med sina lätta, friska rieslingviner fick äran att börja. 2007 Sibylle Kuntz Riesling Trocken Gold-Quadrat är påtagligt mineralisk med gummitoner i doften. Trots sin lätthet är smaken lång och har drag av både honung och citrus. Syran är skarp som bara den.
Rheingaus representant, en 2007 Geheimrat ”J” Rheingau Riesling Spätlese Trocken från Weingut Wegeler, visar upp en annan karaktär. Här kommer petroleumet tydligare fram och vi får en oljigare känsla i munnen som är både fylligare och fruktigare än Quadraten. Även ”J” har bra syra, om än inte lika knivskarp. En mjukare doft med toner av orange flavored drops från 80-talets tax free-karamell-shoppning får bilder av både Rhodos och Playa del Ingles att framträda ur minnet.

Båda var riktigt bra, om än fortfarande något unga, men guldkvadraten utsågs till kvällens guldmedaljör.

Och kummeln, den gick faktiskt hem hos barnen.

/ TF

4 kommentarer:

  1. Kummel....brrrrrr! Har fortfarande hemska minnen från barndomen. Men någon hos er kanske kan trolla med fisk?

    Låter vidare som om rieslingteutonerna ska vila ett tag till, åtminstone Sibylle mit dem Messer?

    SvaraRadera
  2. Var själv även lite skeptisk till kummeln först, men CFO lyckades verkligen trolla. Och faktiskt var det som en blandning av torsk och hälleflundra. Testa själv (igen)! Gillade som barn inte torsk, men är nu hooked.

    Låt starwarssvärden vila några år. Det ska jag göra med mina.

    Vad gör du uppe mitt i natten?

    SvaraRadera
  3. Kummel!? Den ser ond ut, men man blir ju lite lockad att testa. Om den nu liknar torsk kanske det skulle funka med Bdx till, men ngt med mindre merlot än Rollan de By.

    Hälsningar från skidbacken.

    SvaraRadera
  4. Ond var den med sina sylvassa huggtänder, men också god. Mycket god, så det blir fler stopp på Sjysta Fisken framöver.
    Den funkar övertygat bra till Bdx, that's for sure.

    SvaraRadera