söndag, december 26, 2010

Sjörövarvin till ett vildsvin

Avspänd, med en inbjudande doft av kött, kryddor och jord. Lite försiktig, men ändå tydlig. Smaken däremot, den mullrar fram som en ångvält. Att Sjörövar-Fabbe puffar på sin lakritspipa känner jag vid nästa sipp, men inte vid sniffen, för där finns nämligen bara tobaken. Lite underligt kan tyckas. Fabbe är stark och luktar alkohol. Eftersmaken är lååång och riktigt bra, bättre än den direkt-i-munnen.

Nä, nu får du vila din gamle sjörövare säger jag släpper ner honom i karaffen. Många skidlöparkilometer senare och när vildsvinet väl landat på tallrikarna kommer han fram igen. Eller inte. Var är han undrar jag och gästerna. Vet inte om det är min Decanter det är något knasigt med men ganska ofta tappar unga viner oväntat i kraft när de får skvalpa några timmar däri. I glasen har vi nu en avsevärt tamare sjöman, en matros som saknar Fabbes tjocka buk. Istället en rätt smal Jocke med kniven men inte utan självförtroende (som synes nedan).

C9dP till vänster i bild.

2007 Bosquet des Papes Cuvée Tradition från C9dP har bra med kryddor men för lite rondör. I alla fall till kvällens rätt. Rätt eller fel – vi fortsätter på samma tema för att förvirra sällskapet. En 2005 Le Cigare Volant från världens skönaste vinnörd – Randall Grahm från Boony Doon Vineyard – luftas snabbt och plockas fram blint. Det här är ju samma sak fast bättre säger en, och fylligare tillägger en annan. Balanserat påstår jag. Kryddorna, örterna och köttet är där men inte alkoholen som tur är. 13,5% får man väl anse vara lågt i sammanhanget. Läskande gott med bra syra. I like it!

Nu är vi igång och till Cheddarn plockas en 2007 La Bastide Blanche fram. Det sydfranska artilleriet levererar ett understöd till osten som heter duga. Mörkröda körsbär, kött (igen) och bläck. Fransoserna bjussar på hög alkohol som vanligt i södern, hela 15%, och hade inte C9dParn hela 15,5%? Det här vinet är mycket mer tanninrikt än tidigare sjöbusar, kanske korn 80?

Nu lugnar vi ner oss med något sött föreslår jag när fruktsalladen dukas fram och varför inte lite frizzante? Åter på min gata får 2009 Nivole, baserat på Moscato från Piemonte, avsluta middagen. Istället för smågodis, för det är det nämligen fullt av i flaskan.

/ TF 

6 kommentarer:

  1. Jag hade en liknande upplevelse med gårdagens middagsvin, vilket också var en C9dP från 07. Varför i hela friden ska de vara så alkoholstarka?

    SvaraRadera
  2. God fortsättning på er alla. Visst är 07-Bosquen lite av en besvikelse. Borde sagt nåt igår, TF, men ville inte påverka intrycken. Har hittills druckit två av dem och tyckt att de initialt varit alltför frukt- och alkoholdominerade, och att de aldrig riktigt lyft ens efter lång luftning. Är det tunnlar även i C9dP? Jag låter de kvarvarande vila ett par år.

    Men 07-bandoliären? Korn 80? Tycker själv att detta är en rätt tanninsnäll bandolare - kanske mer åt 120-140-hållet.
    We need to go Vaynerchuk on this!

    SvaraRadera
  3. Har en kvar och den får plockas fram tidigast 2015 tror jag. Då är kanske alla viner überstarkviner, så en vanlig "gammal" C9dP istället upplevs som sval?
    Korn 80 var kanske att ta i, håller med om det, men i jämförelse med påvevinen hände det något i gommen.

    SvaraRadera
  4. Nu är det upp till bevis för -07 Da Capo.
    Spänningen stiger!

    SvaraRadera
  5. Ja, levererar inte Da Capon får den ju stryk! Så är det bara.

    SvaraRadera
  6. Vilken tur att ni redan har fört över stålarna.

    Men det här är nog bara bra för 07DC. Nu kan den, till trots för sina 100 RPp, agera underdog för oss Easy Drinkers.

    SvaraRadera