måndag, december 06, 2010

Pulka och Pyssel i Piemonte

Traditionsenligt var det så dags för familjerna TF och FMs årligt återkommande pulka- och pysseldag. Förra årets drabbning i Tantobacken fick nu sin motsvarighet i Gärdets branter. Nyhet för året var att TB med familj anslöt, lagom till pysseldags.
Så mycket pyssel för TF blev det visserligen inte, däremot hade det funderats i dagar över vilket tema på vinerna som skulle bjudas under kvällen. P, P och…. P såklart! P som i Piemonte. En druvren basbarolo fick agera referens, och två flaskor med oväntade blandningar skulle överraska.

Simultant med pysslandet tillagades lammstekar på löpande band med vitlökssky och pinjenötparmesanpotatispuré (pppp). CFO kräver alltid sallad och så även denna dag. Spenat fick det bli.



Åter till dryckerna.
FM kunde bara efter ett par sniff lista ut temat för kvällen och TB nickade instämmande så det blev till att visa upp flaskorna tidigare än väntat.

Gajas blandning av 35% nebbiolo, 35% merlot och 30% cabernet sauvignon kan tyckas vara en unholy alliance, men också mycket intressant. 2008 Sito Moresco var som vår katt med sin gracila gång, sin mjuka päls och sitt sköna klös. Mycket bra balans i en merlot-blandning för en gångs skull. Att man skulle behöva ta sig till Italien för att uppleva detta!

Ytterligare en nebbioloblanding hade Conterno Fantinos 2007 Mon Prá med sina 45% nebbiolo, 45% barbera och 10% cabernet sauvignon. Fyllig, köttig och kärnbärig med massor av körsbärsfrukt. Ändå läskande att dricka, sannolikt tack vare nebbiolon. Störtskön! Kanhända en holy alliance?


Slutligen fick Barolos kvantitativa gigant Fontanafredda representera 100% nebbiolo med sin 2005 Barolo Serralunga d’Alba. I jämföresle med ovanstående fick den spela andra-, eller snarare tredjefiolen trots sin rena och kraftfulla attityd. En basbarolo helt enkelt, snarare än en violin.
Dags för formaggio!
En 54 månaders Parmigiano Reggiano och en avsevärt yngre mix av ko-, get- och fårost fick undertecknad att springa ner till källaren för att hämta upp en Amarone, denna gång en 2006 A, kort och gott, från Alpha Zeta. TB gick i spinn direkt och utnämnde den till kvällens dryck. Själv var jag kanske inte lika entusiastisk, men den gjorde sitt jobb.

Slutligen: kvällen inleddes med en gåva från TB, Farmor Ediths Gyllenxxxxx, baserad på rönnbär och enbär, dessutom alkoholfri. Bäst hittills av dessa underliga drycker. Fett ägigt skulle A sannolikt ha sagt om han hade smakat. Kanske något även för MG?
/ TF

PS.
MG, försmäkta inte – har redan en flight klar för motsvarande upplägg med er! Men då ersätter vi pulka och pyssel med längdåkning, lull-lull och Langh… ähh..., du får se!
DS.

4 kommentarer:

  1. Åååh, tackar för omtanken. Jag började gråta redan vid rubriken, men nu gick det över.

    För övrigt dricker jag numera xxxxx bara som halsmedicin.

    SvaraRadera
  2. Ett glas xxxxx om dagen håller doktorn borta.

    SvaraRadera
  3. Ja, något har man lärt sig av alla provningar. Även om Easy Drinkers, som vi konstaterade vid senaste blindprovningen, aldrig poppat nebba tillsammans. Temat Piemonte avslöjades snabbt av den karaktäristiska nebbafärgen tillsammans med den karaktäristiska nebbadoften. Barolo i den ena flaskan var givet. Blandningarna var svårare, men min gissning på Langhe var helt rätt. Efter triangulering, där även TFs vurm för just Piemonte vägde in, var saken avgjord. Att TF i en blindprovning inte skulle bjuda på nebba vore lika osannolikt som att TB skulle välja ett vin utanför Languedoc-Roussillon.

    SvaraRadera
  4. Ja, Barolon var såklart lättast av de tre och att jag nämnde att det var ett tema på de tre spelade nog in på er dragning mot Piemonte.

    Sista meningen med dubbelnegationen krävde ett par läsningar innan jag förstod innebörden, men med tanke på att TB levererat både franskt och österrikiskt vid blindprovningarna blir jag inte klok på vad jag ska tro. Kommer jag att ta med en nebbiolo nästa blindprovning eller ej? Vad vet jag?

    SvaraRadera