måndag, februari 28, 2011

Ovan molnen skiner solen, del 3

Ännu en flygresa, ännu ett vin att prova. Denna gång har jag fått möjlighet att avstå från att resa med det skandinaviska storbolagets "bussflyg" för att istället resa med "sportbilsflyg" till EU:s huvudstad. Dessutom bil hela vägen fram till flygplanet, och bil hela vägen från flygplanet. Och vilket flygplan sen. Snabb som attan och bekvämt. Ingen trängsel, utan åtta fåtöljer i ljust skinn och två soffor att luta sig tillbaka i. Inga stressade flygvärdinnor/värdar som ska hinna servera och sälja mat samt tax-freeprodukter. Bara lugn och ro, och god mat.

Till middag: grönsallad med handskalade räkor kokt ägg och citron, Biff Rydberg med färsk äggula och pepparrotscrème, och avslutningsvis pannacotta med färska bär. Inte dåligt som söndagmiddag när jag var tvungen att lämna familjen innan helgen var slut.


Nåja, nu var det vinet, inte flygplanet eller maten det handlade om. Men även här talar vi om klasskillnad jämfört med de flyg/viner jag provat tidigare i år. Inga miniflaskor med iskallt vin att hälla i plastglas, utan bra tempererat vin serverat i vinglas av kristall. Vad var det då i glaset? Jo, 2009 Seghesio Sonoma Zinfandel, bestående av 90 % zinfandel, 7 % petite sirah och 3 % syrah från familjen Seghesios odlingar i Dry Creek Valley och Alexander Valley i Sonoma County, North Coast, Kalifornien. Nämnda familj har huserat i området sedan slutet av 1800-talet och sägs vara Zinfandelpionjärer.

I glaset ett mörkt blårött vin, lite ljusare i kanterna. Doften av rårörd kompott på björnbär och hallon, kryddad med vitpeppar eukalyptus, choklad och ceder slår emot luktcellerna i näsan med kraft. I munnen smakar det av björnbär, hallon och blåbär, men också av körsbär och mörka plommon samt lite mjölkchoklad, kaffe och peppar. Tanninerna kan anas och alkoholen, som är så hög som 15,5 %, känns väldigt integrerad och stör inte det minsta. Tvärtom bidrar de till en lång och varm eftersmak. Jag måste erkänna att jag är positivt överraskad. Med undantag för champagnen som dracks på förra flygprovningen, så måste jag medge att detta är det bästa flygvinet hittills. Kan faktiskt tänka mig att köpa en flaska eller två av detta Easy Drinking-vin för 179 kronor stycket på SB.  

/ FM

1 kommentar:

  1. Vilket uppsving i luften! Och så blir man ju påmind om att det är dags att fylla på lite Zin inför sommaren. Om man nu kan låta bli dem till dess.

    SvaraRadera