söndag, februari 06, 2011

Hur mycket Easy Drinking är 100 RP-poäng?

Med en tokhöjning av insatsen, i form av 2007 Domaine du Pegau Cuvée Da Capo, så fick undertecknad hedersuppdraget att rapportera från 2011 års första samkväm. Fyra förväntansfulla fyrar sammanstrålade kvällen 4 februari på gammal vanlig plats, denna gång för att uppleva 100 Robert Parker - poäng. Jaja, det här med poäng får man väl ta med en nypa salt men spänningen var ändå stor, hur mycket Easy Drinking är egentligen 100 p?

I förhandssnacket var vi inne på att låta Da Capon sjunga i ensamt majestät. Till slut blev det helt tvärtom.

Värden, ED-TF, som vanligt generös bjussade på diverse slattar från avdragsgill förfest bl.a.: 2007 Domaine Santa Duc Cuvée Tradition, 2004 Finca el Puig, 2008 Château de la Negly La Falaise, 2005 Gaja Barolo Dagromis. Vi högg direkt på de sista dropparna Dagromis, hyllat februari-släpp. Smakade lika bra som Rieslingens ärkettyska etikett såg ut (tyvärr ingen slatt kvar där). Sannerligen inga dåliga slattar men svårt att fokusera på något annat än flaskan med rödsvart etikett vi alla kommit för. Lite billigt utseende men respektingivande och ond på något vis.



ED-FM hivade så upp en 2007 Domaine du Pegau Cuvée Reservée och ett oväntat besök i form av Brewdog Abstrakt 04. Dessutom 2008 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling som fördrink. ED-MG favoritlakritsrem 2007 Mas de Boislauzon utgjorde det fjärde hjulet under huvudvagnen.

2007 Domaine du Pegau Cuvée Da Capo åkte i glasen utan karaffering. Lite knuten från början men öppnade sig gradvis under kvällen men vinet kunde nog vunnit på ännu längre luftning. Blod och hängmörat kött var första associationer, sedan kom tång, örter, lösningsmedel, billigt fuskbilläder, grönstjälkighet och kaffe. I munnen otroligt tät och varm med mycket lång eftersmak. Lakrits men inte så mycket frukt. Bra tanniner. Ett alltigenom imponerande vin, som en seriös dramatenpjäs, tjocka, tunga, mörka sammetsgardiner som fladdrar av inbillade damer i rörelse bakom. Ett vin utan skratt men tungt, mycket tungt, som ett spegelblankt hav eller Sagan om ringen. Åtminstone jag inbillade mig att jag utan tvivel skulle känna igen vinet om jag fick prova det igen. Tyvärr hade vi inget klaviatur på plats för att som hyllning spela Miniature for Pegau, därmot lite TP light om de 13 druvsorterna i Chateauneuf-de-Pape.




Det var intressant att jämföra Da Capon med 2007 Domaine du Pegau Cuvée Reservée inte minst eftersom man får fyra flaskor för samma pris. Visst var det skillnad, och ED-FM lyckades med ett blindprov skilja flaskorna åt. Smaken något mjukare och inte lika fyllig men väldigt lik Da Capon. Superbra m.a.o. och tänker man överhuvudtaget i termer av pris kontra kvalitet (BK fanclub) så är valet mellan de två lätt. 




De båda seriösa super-Pegauerna, ackompanjerade av en allt längre och åtminstone för vissa ED mycket angenäma lakritsrem ur flaskan med 2007 Mas de Boislauzon, inspirerade helt logiskt till engagerade samhällsdiskussioner framåt småtimmarna, med inbillade fladdrande sammetsdraperier i bakgrunden. Så slutsats måste ändå bli: 100p är nog trots allt inte Easy Drinking. 


TB

8 kommentarer:

  1. Jag ger 100 ED-poäng för inlägget. Fullständigt lysande!

    SvaraRadera
  2. Där satt den! Storartat, TB!

    Men yppiga maitresser strykandes bakom sidendraperier var det ja. Själv kunde jag ju inte skilja Pegauerna åt alls, men så är jag en åsna. Vi får väl göra om det hela och då lufta vinerna ordentligt. Så kanske vi får se mer än en Mas de bojslauser i lakritskostym på scenen. Se vad de där maitresserna är för ena egentligen? Kanske klädda i lakrits de med? Vi får jaga rätt på en ny flaska på den s.k. marknaden...

    SvaraRadera
  3. För övrigt: stort tack till FM för medtagna godsaker - Abstrakt 04:an flyttade åtminstone mina gränser för vad som ska benämnas öl - och till TF för generöst bjudande av diverse smakprov. Ett utmärkt sätt att beskatta privat näringsverksamhet, sa den statsanställde.

    SvaraRadera
  4. Först Dagromis, sen Cuvée Da Capo. Med så många rödsvarta etiketter (och så mycket rödvin) är det svårt att undgå att dras in diskussioner om värnandet av samhällets framtid.

    Nåja. Visst var det spännande med en cross-overprovning av lakrits. Även om den mer eller mindre direkta jämförelsen av AB:04 och C9dP gjorde väldigt tydligt att öl och vin är olika drycker. Men just kvällens prover skulle nog kunna samsas på ett middagsbord. Pegau till varmrätten, och AB:04 till desserten (om den senare är chokladbaserad). Café Rotsunda är inne på samma spår. http://caferotsunda.blogspot.com/2011/01/middag-den-14-januari.html

    Vid min förra provning av AB:04 föreslog jag att en flaska kan delas på 2, men det går ju utmärkt att dela på 4 också. Man blir rätt överväldigad.

    Avslutningsvis måste jag tacka för en utmärkt trevlig tillställning. Men nästa gång får det nog lov att bli lite mer Easy Drinking.

    SvaraRadera
  5. Skön läsning! Kul att någon vågar dra korken ur 2007 Da Capo. Nästa gång kan ni väl ringa först? ;-)

    Abstrakt, ja. Jag var med på den där middagen på Rotsunda och kan bara instämma i att en flaska säkert räcker till fyra personer. Tunga grejer, men så blir det väl när man jäser ölet med muscovadosocker, kaffe, chilipeppar och en död skotsk coyote innan man fatlagrar ;-)

    SvaraRadera
  6. Ja, Easy Drinkers och Pegau Da Capo är som Peer Gynt och Bergatrollet... Kanske träffas vi igen, vem vet?

    Och när ska "dessertöl" etableras som en egen, självständig kategori i butiker, listor och folks allmänna medvetande?

    SvaraRadera
  7. Mitt minne är att Da Capon visade sitt avgrundsdjupa svarta hål omgående men slumrade sedan till under en timme för att därefter visa Reservéen var skåpet ska stå. Reservéen å sin sida, började blygt, men jobbade sig in i matchen. MdB var som att leta efter något gott i smågodispåsen, men gång på gång endast få upp lakrits och hur kul är det i längden?
    Nej, Da Capo är Champions League, Reservéen är La Liga och MdB är Allsvenskan. För VM - det spelas enligt mig på annan ort, och den börjar på B. Barolo, Barbaresco, Bourgogne (eller Bordeaux?). Eller kanske Bolgheri? Upp till bevis, 2007 Ornellaia!

    SvaraRadera
  8. Utan att ha druckit en da Capo, så är min enkla åsikt att Ornellaia 2007 åtminstone kan lira i La Liga. Sedan om det innebär att få spö med 6-0 av da Capo=Barcelona, så okej.
    http://vinare.blogspot.com/2010/12/julgodis-hos-munskankarna.html
    I övrigt, underbart inlägg, alldeles oavsett att jag tror att MdB bortåt 2014 åtminstone platsar Ligue 1.

    SvaraRadera