torsdag, januari 20, 2011

2 x lurad

Förra veckan föreslog Easy Drinker TB en fredagslunch med en gemensam gammal vän. Självklart hänger man på. Väl framme på restaurangen informeras vi om att de andra i sällskapet kommit. Hmm, de andra...? Det skulle ju bara vara en annan. Vi närmar oss bordet och där sitter... Easy Drinker TF och Easy Drinker MG. Vad nu då? Lurad! Men vilken glad överraskning.

Väl till bords smakar det gott med en bouef bourgignon. Efter ett tag börjar det smusslas och fram kommer en presentförpackning från SB innehållande en flaska vardera av 2007 Le Cèdre och 2005 Château Lagrezette Cru d'Exception. Två viner från Cot/Cahors baserade på malbec. Till en nybliven trebarnspappa, som visat ett ökat intresse för viner från sydvästra Frankrike! Åhh vilken trevlig lunch. Rapport kommer vad det lider. (Den senare av gåvorna mår enligt jourhavande vingeek på R44 bäst att vila rätt många år.)

Några timmar senare fredagsmiddag. Fläsk med svampsås (svart trumpetsvamp såklart) och mandelpotatis hade beställts. Och så något gott att dricka. Hmm, det får bli pinot noir från nya världen. Dels en gammal favorit från BS, dels en nyhet som höjdes till skyarna av Allt om Mat strax före jul förra året.

2007 Clos Henri Pinot Noir från Marlborough i Nya Zeeland är precis som jag minns den sen sist. Kraftigt bärfruktig av hallon, jordgubb och björnbär. Soja, svamp och multnade löv, samt en distinkt pepprighet. Inte helt olik den flygande häst som TF tog med till ED:s röda blindprovning i oktober 2010 och som han även drack till nyår.

2008 Calera Pinot Noir från Central Coast, Kalifornien, var däremot en besvikelse. Allt om Mat beskrev den som "fint sammansatt, kryddigt och lite floralt med frisk syra, fin bärlik frukt och ett uns ek". Själv fann jag den tunn och alltför syrlig, utan nämnvärd fruktighet. Visst kan man ana lite hallon, men nej tack. Fynd? nej, Inte prisvärt! Nu blev jag lurad för andra gången samma dag.

/ FM

3 kommentarer:

  1. Glöm inte att det är Le Cèdre som ska vila. Och hur mycket svart trumpetsvamp har ni plockat egentligen?

    SvaraRadera
  2. Ja just det, det var cederträdet som skulle vila.

    Förra hösten blev det två papperskassar med svart trumpetsvamp, året innan en kasse, året innan det en kasse osv. Rekordet är fyra fulla papperskassar för sådär 8 år sen.

    SvaraRadera
  3. Gjorde ett återbesök hos Calera PN ikväll. Efter en vecka i flaska hade blomman öppnat sig och den värsta syran försvunnit. Ett klart fall framåt och inte fullt så trist som senast.

    SvaraRadera