lördag, januari 08, 2011

Klassisk Chiantitrippel från nollsju

Strax efter lunch öppnas flaskorna för att karaffluftas inför kvällens middag. Ett par timmar senare beslutar M att middagen är inställd – febern har slagit till. Gästerna informeras, vinerna vacuumpumpas och jag håller tummarna för att de inte ska oxidera till nästa middagsbjudning. Tre flaskor är knappast något man dricker själv, särskilt när frun är gravid och samtliga emergency bottles är utlånade för vinkunskapsprövning i söderort. Lyckligtvis kommer tillfället snabbt igen. Två dagar senare devacuumfieras flaskorna och några snabba sniffar avgör – all systems go! Ms födelsedag firas med oxfile extra allt, nu oortodoxt kompletterat av tre toscanska -07or.

2007 Fonterutoli Chianti Classico från Marchesi Mazzei har helt klart vunnit på det oväntade uppvaknandet innan den fick somna om och sedan dra sig ett par dagar. 90% sangiovese kompletterat med en blandning av malvasia nera, colorino och merlot fyller glaset med tung, mörk och förförisk doft av körsbär, marsipan och Lingongrova. För ett år sedan var detta vin rätt vasst, men nu är smaken mjuk och behaglig. Riktigt, riktigt bra, och mer eget än storebror, Castello di Fonterutoli. En 2008a måste snabbt inhandlas för jämförande test!

2007 Villa Cafaggio Chianti Classico finns fortfarande i SBs sortiment. Första sniffen indikerade… absolut ingenting! Totalknutet trots luftning i flera dagar. Byte till andra glas hjälper doften på traven och fram kommer kryddigare och örtigare aromer. Lakrits och vitpeppar – är det här Toscana? Lyckligtvis även körsbär, men torkade sådana och endast en handfull. Smaken då? Slank med snäll syra och tama tanniner. Här har vi 100% sangiovese i glasen men vad hjälper det? Tummen ner.

Trippeln avslutas av Barone Ricasolis 2007 Brolio Chianti Classico. Sniffen är bra med sedvanlig körsbärsfrukt en masse som fylls på med dofter från kafferosteri och mörk mörkchoklad. Lite bråkigare än 2005 Castello di Brolio, men det gör mig inget. Brolion är naturligtvis även den sangiovsebaserad men några andra druvor av okänd art kompletterar blenden. Tydligast fatlagring av de tre har den, vilket kanske tar över lite mycket, men syran är å andra sidan frisk.

Den som gillar körsbär, kaffe och choklad bör även klicka här!

/ TF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar