lördag, januari 15, 2011

Piemontesisk primadonna till pimpad favorit i repris

Till och från lagas det risotto i vårt hem. Innan jul testade vi att dricka chablis till en skalddjursrisotto. Vinet i sig var mycket trevligt, men det visade sig vara lite för tamt i sällskapet. Denna gång hade vi pimpat maten och kompletterade skaldjursrisotton med en örtgratinerad hummer. Väldigt gott.

Om risotton har sitt ursprung i norra Italien, så hämtades även drycken från samma härad denna gång. Inte Milano och Lombardiet, men väl Piemonte. Vilken tur att det även finns vita viner från denna region. Kanske inte det första man tänker på, men så är fallet.

Sagt och gjort. I glaset denna kväll 2009 Langhe Arneis Bricco Cappellina från Agriviticola Gianni Voerzio i byn La Morra. En producent som även lockar med högkvalitativa viner av barbera och nebbiolo. Easy Drinker MG överraskades med ett smakprov av 2007 Barbera d'Alba Ciabot della luna för inte så länge sedan.

Enligt uppgift från den svenska vinagenten är arneis, druvan som kvällens vin är gjort av, en svårodlad druva. Ordet ska till och med vara ett dialektalt uttryck för "svår och krävande person". Vinet är dock inte svårt och krävande, utan bjuder utan motstånd på en nyanserat fruktig doft av blommor, päron, apelsin och lite mandel. Smaken är torr, aningens blommig med toner av apelsin, aprikos och mandel. En gnutta vingummi också. Eftersmaken är lång, med liten trevlig besk eller kanske snarare pepprig ton. Jag börjar osökt tänka på grüner veltliner. Till den pimpade risotton passade vinet utmärkt.

Primadonna är en rätt bra beskrivning av denna mycket positiva bekantskap. Svår och krävande tills den står på scen, där den bjuder på en mästerlig föreställning.

/ FM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar