fredag, januari 21, 2011

En rödgrönblå röra

Varför inte en budgetblindprovning på hemmaplan? Frun får hälla upp tre av de absolut billigaste spanska rödviner som går att få tag på hos SB och markerar dem med varsin färgad klisterplupp. Hur ska detta gå? OK, here it goes:

Röd
Kulören är mörk, men ändå ljusast av de tre. Den har en ganska sluten doft men mörka bär framträder ändå tydligt. Smaken är enkel, den är smal, mjuk och har få tanniner. Positivt är att den är bärig med viss pepprighet. Tyvärr påminner den om sylt och är den minst intressanta av de tre.
Gissning: 2009 Via del Campo Tinto
Facit: 2006 Primicia Crianza

Grön
Det här vinet är något ljusare och klarare i kulören. Grusig och stjälkig är doften som kompletteras med hallon, jordgubbar och bigarråer. Ränder längs glaset indikerar hög alkoholstyrka och det märks när den hamnar i munnen. Smaken är halvfyllig och mjuk med toner av vanilj och en hel del lakrits. En bra syra lyfter vinet. Den är inte så olik en Pinot Noir à la nya världen av skaplig kvalitet.
Gissning: 2009 Campos de Luz Garnacha
Facit: 2009 Campos de Luz Garnacha

Blå
Den mörkaste av dem alla, blåröd kulör. Här har vi vanilj, choklad, mjuk jord (lera?), kola, körsbär som doftreferenser. Även kryddig, grön och stjälkig doft med lite vattniga blåbär.  Mest tanniner av de tre och en tydlig syra har den, men är samtidigt lite väl smal.
Gissning: 2006 Primicia Crianza
Facit: 2009 Via del Campo Tinto

Jaha, Garnachan prickades in men Riojan och Castillan blandades ihop. Borde kanske litat lite mer på kulören än smak- och doftreferenserna. Men, vad sjutton, kul var det och roligt var det att den billigaste av de billiga också var den bästa av de sämsta.

Visst är de olika alla tre, men likheterna överväger och förvirrar. Ingen av dem briljerar men ingen är heller dålig, bara helt enkelt ganska ointressanta.

Intressant, det var istället ett av vinerna som bjöds vid kontorets avslutning av arbetsveckan.
2003 Château Certan de May med bland annat 70% merlot. Merlot – min nye vän? Kan jag börja närma mig svaret på gåtan BDX?

/ TF

1 kommentar:

  1. Du vågar kampas med sjabbiga, lerkletiga, skitiga och syltiga bastarder till viner.

    Respekt.

    SvaraRadera